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TAXATION RULING NO. ST 2053

SALES TAX : NON-GOLD COINS TRADED AS GOODS

F.O.1. EMBARGO: May be Released

H.O. REF: ST 102/1 DATE OF EFFECT: Immediate

B.0. REF: DATE ORIG. MEMO ISSUED:

F.O.I1. INDEX DETAIL

REFERENCE NO: SUBJECT REFS: LEGISLAT. REFS:

1 1115395 NON-GOLD COINS TRADED SALES TAX ASSESSMENT

AS GOODS ACT (NO.1)

GOODS SUB-SECTION 3(1)
COINS

OTHER RULINGS ON TOPIC Commonwealth Sales Tax - para 337

Paragraph 337 of Commonwealth Sales Tax states that
coins when used as currency are not goods for sales tax purposes
but that coins may be goods for sales tax purposes when they are
bought and sold for their value as collectors® pieces or as
objects of investment. However, it is also stated that payment
of sales tax is not required in respect of importations of, or
dealings in, notes or coins, other than gold coins.

2. Coins, other than gold coins, are being traded as goods
in the same way as gold coins.

3. Coins, regardless of their metallic content, are
regarded as goods for sales tax purposes where they are sold for
their value as collectors”® pieces or such like, i.e. where they
are traded as goods as defined.

4. As coins are specifically excluded from sub-item 2(1)
in the Second Schedule to the Sales Tax (Exemptions and
Classifications) Act they are taxable at the general rate of 20%
unless they qualify for exemption. In this regard item 69B,
First Schedule exempts on importation imported coins that are
classifiable for Customs purposes as collections or collectors”
pieces of numismatic interest and covered by Customs Tariff item
99.05.

5. This ruling supersedes the ruling contained in
paragraph 337 of Commonwealth Sales Tax that payment of sales
tax is not required on the importation or dealings in notes or
coins other than gold coins. That contrary ruling is withdrawn.

COMMISSIONER OF TAXATION
16 December 1983
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