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                           WHOLESALER/RETAILER      SALES TAX REGULATIONS;
                                                    REGULATION 12

RULING             Paragraph 12(1)(a) of the Sales Tax Regulations
          requires a registered person to quote his certificate in respect
          of the purchase of goods, or the entry for home consumption of
          imported goods, for sale by him by wholesale.

          2.       Paragraph 12(1)(e) of the Sales Tax Regulations,
          effective from 5 June 1985, requires a registered person being a
          wholesale merchant, or a manufacturer, who sells goods
          principally by wholesale, i.e. a wholesaler/retailer, to quote
          his certificate in respect of the entry for home consumption of
          imported goods, or the purchase of goods, for sale by him for
          the purposes of the business.

          3.       Prior to 5 June 1985, paragraph 12(1)(e) did not
          require a wholesaler/retailer to quote his certificate in
          respect of goods purchased or imported specifically for sale by
          him by retail.  Sales tax was paid in respect of the goods at
          the time of purchase or importation and no further sales tax
          liability arose on the sale of the goods by retail.

          4.       The combined effect of paragraphs 12(1)(a) and 12(1)(e)
          is to require a wholesaler/retailer to quote his sales tax
          certificate in respect of all goods purchased or imported by
          him, whether for sale by wholesale or by retail.  Thus all goods
          are held in a tax-free stock.  Where the goods are sold by
          wholesale without quotation of certificate tax is payable on the
          wholesale selling price of the goods.  Where the goods are sold
          by retail tax is payable on the price for which the goods are
          sold by wholesale.  Whether a wholesaler/retailer sells goods by
          wholesale or retail tax in both instances will be payable on the
          wholesaler/retailer's wholesale selling price of the goods.

          5.       The operation of paragraph 12(1)(e) is limited as a
          result of the decision in Brayson Motors Pty Ltd v FCT 85
          ATC 4125; 16 ATR 267.  Brayson Motors was a retailer of motor
          vehicles.  It also sold motor vehicle parts by wholesale for
          which it was registered for sales tax.  The High Court held that
          Brayson Motors was required to be registered only for its
          activities in relation to the sale of motor vehicle parts; the
          sale of motor vehicles was a separate business activity which
          did not require the company to be registered for sales tax
          purposes.



          6.       The effect of the Brayson Motors case is that paragraph
          12(1)(e) will not apply to retail sales of a wholesaler/retailer
          where the retail sales arise out of a separate business
          activity.  For example, a registered person may sell photocopy
          machines and photocopy supplies by wholesale and retail and sell
          typewriters only by retail.  As a wholesaler/retailer he would
          be required by the operation of paragraph 12(1)(e) to quote his
          certificate on the purchase of all photocopy machines and
          supplies even where the goods may be specifically purchased for
          retail sale.  The purchase and sale of typewriters, however,
          would be a separate business activity for which there is no
          requirement to be registered.  Paragraph 12(1)(e) would not
          apply to purchases of typewriters and sales tax liability would
          be satisfied by payment of tax on the typewriters at time of
          purchase.

          7.       Whether a person is carrying on separate businesses in
          the sense envisaged in the preceding paragraphs is a matter to
          be decided in the light of all the circumstances of each case.
          Generally speaking, goods which are sold solely by retail would
          need to be a different class of goods to those sold by wholesale
          and by retail.  It would need to be established that the
          particular goods were only ever sold by retail and were not
          associated in any way with wholesale activities.

          8.       There will be cases where the delineation between
          retail and wholesale sales is not as clear cut as the example
          outlined above.  Taxpayers are advised to seek advice from their
          local branch of the Taxation Office if they are uncertain
          whether they are required by paragraph 12(1)(e) to quote their
          sales tax certificate on the purchase of goods for retail sale.

                                             COMMISSIONER OF TAXATION
                                                  20 August 1986
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