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          F.O.I. INDEX DETAIL

          REFERENCE NO:    SUBJECT REFS:            LEGISLAT. REFS:

          I 1206706        ARTWORK, NEGATIVES       SALES TAX (EXEMPTIONS
                             AND POSITIVES FOR      AND CLASSIFICATIONS)
                             USE IN THE PRODUCTION  ACT; ITEM 52, FIRST
                             OF PRINTING BLOCKS     SCHEDULE
                             OR PLATES

PREAMBLE           Sub-item 52(3) in the First Schedule to the Sales Tax
          (Exemptions and Classifications) Act provides exemption for
          drawings, sketches, cartoons, pictures, photographs, printed
          matter and combinations of any of those goods for use in
          connection with the production of printing plates or
          photographic negatives and diapositives which in turn are for
          use in the production of printing plates.

          2.       Where a person purchases artwork directly from a
          commercial artist for the purposes of having printed matter
          produced, exemption from sales tax is obtained by the person
          furnishing the appropriate certificate of exemption to the
          commercial artist.  In some cases, however, the printer or plate
          maker is asked to arrange for the artwork to be produced in
          addition to the blocks, plates and printed matter.  Where
          artwork is supplied in this latter situation the question has
          arisen whether the artwork loses its exemption, i.e. whether it
          forms part of the sale value of the printed matter produced
          where the printed matter is taxable.

RULING    3.       The treatment of artwork for use in the production of
          printing plates is outlined in paragraphs 127 to 129 of
          Australian Sales Tax.  It is stated there that, for the artwork
          not to form part of the taxable sale value, there must be a
          separate sale of the artwork.

          4.       For the artwork to be accepted as the subject of a
          separate sale there would need to be evidence.  A separate
          agreement for the sale of the artwork would be appropriate.  The
          method of invoicing is not conclusive, i.e. whether the artwork
          is invoiced separately or shown as a separate item on the
          invoice for the taxable printed matter does not establish that
          there has been a separate sale of the artwork.

          5.       In many cases, however, separate agreements between the
          customer and the printer are not entered into.  In the absence
          of a separate agreement there would need to be some other
          evidence to support the separate sale of the artwork.  This may
          be ascertained from the dealings of the parties.  For example, a
          printer may have arranged to have the artwork produced by



          another person on behalf of the customer and the artwork will
          need to be approved by the customer before printing proceeds.
          The printer will effectively be acting as agent for the customer
          in procuring the artwork although he will pass the cost on to
          the customer.

          6.       Provided there is clear evidence of a separate sale of
          the artwork, exemption under sub-item 52(3) will apply
          irrespective of whether the artwork is invoiced separately or
          shown as a separate amount on the invoice along with printed
          matter.

          7.       If there is no evidence of a separate sale of the
          artwork the cost of the artwork forms part of the taxable sale
          value, whether or not the artwork is invoiced separately.  The
          sale value of taxable printed matter is not reduced by the
          separate invoicing of artwork where the artwork is a cost
          incurred by the printer in producing the taxable printed matter.

                                             COMMISSIONER OF TAXATION
                                                 13 November 1986
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