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PREAMBLE      The sales tax classification of a liquid soap dispenser was
          recently considered in terms of sub-item 84(2) in the First
          Schedule to the Sales Tax (Exemptions and Classifications) Act.
          Sub-item 84(2) exempts, so far as is relevant, builders'
          hardware, being goods of a kind used in the construction or
          repair of, and wrought into or attached to so as to form part of,
          buildings or other fixtures.

FACTS     2.  The liquid soap dispenser of the kind under consideration
          does not contain a reservoir but merely consists of a pump fitted
          to a metal bracket.  The bracket and pump are usually fixed to a
          wall by screws and the unit is designed so that a separate
          dispensing container can be locked in place with the soap or
          cleanser being dispensed through the pump.  When the container is
          empty it is a simple process to remove it from the dispensing
          mechanism and insert a full one.  There is no evidence of sales
          of the pump mechanism to builders or builders' suppliers nor is
          the pump and bracket regarded as builders' hardware.

RULING    3.  The pump and bracket described in paragraph 2 is not accepted
          as builders' hardware and therefore is not exempt under
          sub-item 84(2).  The pump and bracket (dispenser) is taxable at
          the general rate, currently 20%.

          COMMISSIONER OF TAXATION
          3 December 1987
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