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This Determination is not a 'public ruling' in terms of Part IVAAA of the Taxation
Administration Act 1953.  Training Guarantee Determinations do not have the force of law.
Each decision made by the Australian Taxation Office is made on the merits of each individual
case having regard to any relevant Determination or Ruling.

Training Guarantee Determination
Training guarantee:  if an employer pays in advance for an eligible
training program that will not be undertaken until the next financial
year, will the expenditure represent eligible training expenditure in
the year in which it was paid?

1. Yes. Expenditure which is incurred by an employer that is directly attributable, solely or
principally to eligible training programs qualifies as eligible training expenditure as long as the
training is undertaken within 13 months.

2. Subsection 25(1A) of the Training Guarantee (Administration) Act 1990 requires that goods or
services to which the expenditure relates be supplied within 13 months from the date of entering
into an agreement, or on a later day as allowed in writing by the Commissioner of Taxation.  If the
goods or services are not supplied within this time, the expenditure is not considered to have been
incurred for training guarantee purposes and, therefore, will not be accepted as eligible training
expenditure.

Example:

In June 1992 Sole Pty Ltd, a footwear manufacturer, purchased some new boot stitching machinery.  At the
same time they arranged for the supplier to carry out training of all machinery operators in the use of the new
machines.  Details of the structured training program were provided to Sole Pty Ltd who paid the agreed
price for the training of $2000 on 20 June 1992 ( their accountant treating the expense as having been
incurred at that point for accounting and income tax purposes).  Due to heavy work schedules the earliest
date that training could be undertaken was 20 July 1992.  In this case eligible training expenditure was
incurred in the 1991/92 year and will form part of the total eligible training expenditure for that year even
though the training was not undertaken until the 1992/93 year. 
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