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Taxation Determination  TD 1999/70

Taxation Determination
Income tax:  capital gains:  if a dwelling passes to you as a
beneficiary or the trustee of a deceased estate and you make a
capital gain or capital loss from a CGT event that happens to the
dwelling, can you disregard the gain or loss despite your having
used the dwelling since the deceased’s death for income
producing purposes if:

� the deceased acquired the dwelling on or after 20
September 1985;

� the dwelling was the deceased’s main residence just
before their death and was not then being used for
income producing purposes; and

� your ownership interest in the dwelling ends within 2
years of the deceased’s death?

Preamble
This Taxation Determination is a ‘public ruling’ for the purposes of Part IVAAA of the Taxation
Administration Act 1953 and is legally binding on the Commissioner.  Taxation Rulings TR 92/1 and
TR 97/16 together explain when a Determination is a public ruling and how it is legally binding on the
Commissioner.

Date of effect
This determination applies to years commencing both before and after its date of issue.  However, this
Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of settlement of a
dispute agreed to before the date of the Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling
TR 92/20).

1. Yes.

2. Paragraphs 118-195(1)(a) and 118-195(1)(b) of the Income Tax Assessment Act 1997
provide that if a dwelling passes to you as a beneficiary or as a trustee of a deceased estate and you
make a capital gain or capital loss from a CGT event that later happens to the dwelling, you can
disregard the gain or loss if:
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(a) the deceased acquired the dwelling on or after 20 September 1985;
(b) the dwelling was the deceased’s main residence just before their death and was not

then being used for income producing purposes; and
(c) your ownership interest in the dwelling ends within 2 years of the deceased’s death

3. Section 118-190, which applies to increase a capital gain or capital loss from the happening
of a CGT event to a dwelling used as your main residence if you used it for purposes of producing
assessable income, does not alter the position stated in paragraph 2.  Section 118-190 does not
operate in that situation to increase the capital gain or capital loss which subsection 118-195(1)
disregards.

4. This outcome (namely, that any capital gain or capital loss from a CGT event which later
happens to the dwelling is disregarded) applies whether or not the dwelling has been used for
income producing purposes within 2 years of the deceased’s death.

Note 1:
5. Section 118-190 operates to increase the capital gain or capital loss which subsection
118-195(1) otherwise disregards if, among other circumstances, the beneficiary or the trustee used
the dwelling for more than 2 years after the deceased’s death both for income producing purposes
and as their main residence.

Note 2:
6. Subsection 118-190(4) provides that if the dwelling was the main residence of the deceased
just before their death and it was not then being used for any income producing purpose, any use of
the dwelling by the deceased person for income producing purposes before their death is ignored.
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