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Taxation Determination

Income tax: capital gains: for the purposes of Subdivision
124-B of the Income Tax Assessment Act 1997, can you purchase
a replacement CGT asset before an Australian government
agency has given you a formal notice of intention to
compulsorily acquire a CGT asset?

Preamble

The number, subject heading, date of effect and paragraphs 1 to 3 of this Taxation Determination are a
‘public ruling’ for the purposes of Part IVAAA of the Taxation Administration Act 1953 and are legally
binding on the Commissioner. Taxation Rulings TR 92/1 and TR 97/16 together explain how a Determination
is legally binding.

Date of Effect

This Taxation Determination applies to years commencing both before and after its date of issue. However, it
does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of settlement of a dispute agreed to
before the date of the Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20).

1. Yes. Paragraph 124-70(1)(c) of the Income Tax Assessment Act 1997 does not require that
you purchase a replacement CGT asset after you receive the notice. It requires that you dispose of
the original asset to an Australian government agency after the notice was served on you.

2. The timing requirements for roll-over under Subdivision 124-B are set out in subsection
124-75(3). They do not require that a notice be received before any acquisition of the replacement
CGT asset. Under paragraph 124-75(3)(a), you can incur expenditure in acquiring a replacement
CGT asset no earlier than one year before the original asset was compulsorily acquired (or within
such further time as the Commissioner allows in special circumstances).

3. In this Taxation Determination a ‘replacement CGT asset’ is another CGT asset you incur
expenditure in acquiring if you receive money for one of the roll-over events in subsection
124-70(1) happening to a CGT asset: see section 124-75.

Commissioner of Taxation
13 September 2000
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