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Taxation Determination 
 

Income tax:  Simplified Tax System:  can an entity that 
has notified the Commissioner of its choice to stop being 
an STS taxpayer for an income year, later cancel that 
choice for that year? 
 
Preamble 

The number, subject heading, date of effect and paragraph 1 of this Taxation Determination are a ‘public 
ruling’ for the purposes of Part IVAAA of the Taxation Administration Act 1953 and are legally binding on 
the Commissioner.  The remainder of the Determination is administratively binding on the Commissioner.  
Taxation Rulings TR 92/1 and TR 97/16 together explain how a Determination is legally or administratively 
binding. 

 

1. No.  An entity that has notified the Commissioner of its choice to stop being a STS 
taxpayer1 under paragraph 328-440(1)(a) of the Income Tax Assessment Act 1997 
(ITAA 1997), for an income year, cannot later cancel that choice for that year. 

2. Having made the choice to stop being an STS taxpayer, the entity can only again 
become an STS taxpayer if it satisfies subsection 328-440(3) of the ITAA 1997.  This 
subsection provides that an entity that chooses to stop being an STS taxpayer cannot again 
become an STS taxpayer until at least five years after the income year in which it leaves the 
STS. 

 

Date of Effect 

3. This Determination applies to assessments for income years starting on or after 
1 July 2001, to which Division 328 applies.  However, the Determination will not apply to 
taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of settlement of a dispute agreed to 
before the date of issue of the Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling 
TR 92/20). 

 

 

Commissioner of Taxation 
3 December 2003 
                                                 
1 The term STS taxpayer is defined in section 328-435 of the Income Tax Assessment Act 1997. 
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