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Taxation Determination 
 

Income tax:  consolidation:  can the head company of a 
consolidated group claim a deduction under section 8-1 
of the Income Tax Assessment Act 1997 for interest 
paid on funds borrowed from outside the group, where 
the funds were borrowed either before or after 
formation of the consolidated group, by it or a 
subsidiary member to buy shares in an existing 
subsidiary member from another member of the 
consolidated group? 
 

 This publication provides you with the following level of protection: 

This publication (excluding appendixes) is a public ruling for the purposes of the Taxation 
Administration Act 1953. A public ruling is an expression of the Commissioner’s opinion about the 
way in which a relevant provision applies, or would apply, to entities generally or to a class of 
entities in relation to a particular scheme or a class of schemes. If you rely on this ruling, we must 
apply the law to you in the way set out in the ruling (or in a way that is more favourable for you if we 
are satisfied that the ruling is incorrect and disadvantages you, and we are not prevented from 
doing so by a time limit imposed by the law). You will be protected from having to pay any 
underpaid tax, penalty or interest in respect of the matters covered by this ruling if it turns out that it 
does not correctly state how the relevant provision applies to you. 

 

Ruling 
1. Yes. The head company of a consolidated group will be able to claim a deduction 
provided that it can demonstrate that the essential character of the interest is expenditure 
that has a sufficient connection with the operation or activities which more directly gain or 
produce the head company’s assessable income or is necessarily incurred in carrying on a 
business for that purpose and provided that the expenditure is not of a capital, private or 
domestic nature. 

 

Example 
2. Facts 

• ParentCo has two wholly owned subsidiaries, Sub 1 and Sub 2, each of 
which has a 50% share in Sub 3. 
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• The group consolidates and ParentCo (the head company) decides to 
restructure by purchasing Sub 3 from its other subsidiaries. 

• ParentCo takes out a loan from a non-group member for $100,000 and 
purchases the shares in Sub 3 from Subs 1 and 2. 

• Sub 1 and Sub 2 invest the funds they receive from ParentCo on the stock 
exchange in companies from which they expect to receive dividends. 

 
• ParentCo, as the head company of the consolidated group, must apply 

section 8-1 of the Income Tax Assessment Act 1997 (ITAA 1997) on a single 
entity basis to determine the deductibility of the interest paid on the borrowed 
funds. From ParentCo’s point of view, tracing the borrowed funds indicates 
that they were used to acquire additional assets which, under the SER, the 
head company is now taken to own. The new assets are expected to produce 
assessable dividend income. Consequently, the interest on the borrowed 
funds will be deductible to the head company under section 8-1 of the 
ITAA 1997. 

 

Date of effect 
3. This Determination applies to years commencing both before and after its date of 
issue. However, this Determination does not apply to taxpayers to the extent that it 
conflicts with the terms of settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the 
Determination. 

 

 

Commissioner of Taxation 
26 July 2006 
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Appendix 1 – Explanation 
 This Appendix is provided as information to help you understand how the 

Commissioner’s view has been reached. It does not form part of the binding public ruling. 

Explanation 
4. The general principles governing the deductibility of interest apply to the head 
company of a consolidated group. These principles are set out in Taxation Ruling TR 95/25 
at paragraphs 2 and 3. Paragraphs 12 to 17 of that Ruling provide further guidance on how 
these principles apply to companies. 

5. The deductibility of interest on the funds borrowed must be determined having 
regard to all the facts (taking account of the effect of the single entity rule (SER) in 
section 701-1 of the ITAA 1997) and considering the connection between the interest 
expense and the gaining of the head company’s assessable income or the carrying on of 
the head company’s business for the purpose of producing assessable income. 

6. When determining whether the head company of a consolidated group can claim a 
deduction for interest it is important to recognise that, for income tax purposes, the SER can 
affect how certain actions and transactions are to be viewed. Under the SER subsidiary 
members are taken to be parts of the group’s head company rather than separate entities 
while they are members of the consolidated group. Accordingly, if a subsidiary member 
borrows funds and pays interest on those borrowings it is the head company that is taken to 
have borrowed the funds and to have incurred the interest expense (see subparagraph 8(a) 
of Taxation Ruling TR 2004/11). It is the head company that may be entitled to claim a 
deduction under section 8-1 of the ITAA 1997 in respect of the interest payment. 

7. Where the shares in an existing subsidiary member are or were acquired by 
another member of the consolidated group then the operation of the SER means that, for 
income tax purposes: 

• Dividends paid on the subsidiary member’s shares that were acquired from 
another group member will not be assessable income in the hands of the 
head company. This is because dividend payments between members of a 
consolidated group are treated as the movement of funds between two parts 
of the same entity, being the head company (see TR 2004/11 paragraph 10). 

• After consolidation the payment by one member of the consolidated group 
for the purchase of shares in another member will be seen as the movement 
of the funds between two parts of the same entity, being the head company. 

8. As the head company does not have the prospect of receiving assessable 
dividends on the shares acquired in the existing subsidiary member (see Taxation Ruling 
IT 2606 at paragraph 9), this can no longer be the basis for allowing the interest deduction 
to the head company. 

9. The head company will need to demonstrate that the essential character of the interest 
is expenditure that has a sufficient connection with the operation or activities which more 
directly gain or produce the head company’s assessable income, provided that expenditure is 
not of a capital, private or domestic nature. Where the funds were borrowed by a subsidiary 
member before joining the consolidated group, the entry history rule in section 701-5 of the 
ITAA 1997 may assist in establishing the existence of such a connection. 
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10. Where relevant, tracing the ultimate use of the borrowed funds may assist in 
establishing the required connection to the derivation of the head company’s assessable 
income or business carried on for that purpose. 

11. Where the connection between the interest expense and the production of 
assessable income is clear by reference to the objective facts, the expense will generally 
be deductible without any need to have regard to the head company’s purpose (Fletcher & 
Ors v. FC of T 91 ATC 4950; (1991) 22 ATR 613). 
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