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This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of

Part IVAAA of the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that
Part . Taxation Ruling TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is
binding on the Commissioner. Unless otherwise stated, this Determination applies to years
commencing both before and after its date of issue. However, this Determination does not
apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of a settlement of a dispute
agreed to before the date of issue of the Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation
Ruling TR 92/20).

Taxation Determination

Income tax: does a person cease to be engaged in a course of full-
time education for the purposes of the pro-rating of the tax-free (zero
rate) threshold when the person joins the Australian Defence Force
Academy?

1. No. An officer cadet is engaged in a full-time course of education for the purposes of the
application of Division 4 (sections 16 to 20) of the Income Tax Rates Act 1986 (ITRA) whilst
undertaking a full-time academic course at the Australian Defence Force Academy (ADFA).

2. An ADFA officer cadet is employed as a full time member of the Defence Forces' Corps of
Officer Cadets. An officer cadet is required to undertake military studies, training and other
duties. The cadet is paid salary and allowances and is entitled to recreation leave and
superannuation.

3. The officer cadet is also required to complete a tertiary level academic course at ADFA on a
full-time basis. The academic courses are offered by the University College at the Defence
Academy under the auspices of the University of New South Wales. In these circumstances the
officer cadet is engaged in a course of full-time education at a university.

Example:

David completed Year 12 education in November 1992. He then accepted an ADFA cadetship which
commenced in early 1993. As an officer cadet David undertook a full-time course of university education
(Bachelor of Science degree) which he completes in November 1995. David, therefore, will have first stopped
full-time education in the 1995-1996 income year. The pro-rating of the tax-free (zero rate) threshold under
section 20 of the ITRA does not occur until the 1996 income year.

Commissioner of Taxation
10/6/93
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