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This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of
Part IVAAA of the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that
Part .  Taxation Ruling TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is
binding on the Commissioner.  Unless otherwise stated, this Determination applies to years
commencing both before and after its date of issue.  However, this Determination does not
apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of a settlement of a dispute
agreed to before the date of issue of the Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation
Ruling TR 92/20).

Taxation Determination
Income tax:   can a sports teacher obtain a deduction for the cost of
purchasing and maintaining sports clothes?

1. No.  A sports teacher cannot obtain a deduction for the cost of purchasing and maintaining
sports clothes.

2. Sports clothes worn by sports teachers would normally include tracksuits, T-shirts, shorts,
socks and running/aerobic shoes.  These are conventional clothes as they do not form part of a
uniform, are not protective clothing and are not worn by a particular profession.

3. Subsection 51(1) of the Income Tax Assessment Act 1936 does not allow a deduction for
private expenditure.  Generally, expenditure on clothing is private expenditure unless the clothing
is incidental and relevant to a taxpayer's occupation.  Expenditure on clothing which is protective
in nature ( for example, overalls worn by a fitter or operating gowns worn by a surgeon) or is a
uniform prescribed by an employer (such as a policeman's uniform) is deductible.  However,
expenditure on conventional clothing, that is clothing of a type usually worn by men and women
regardless of their occupation, is generally private in nature and not deductible.
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