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This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of 
Part IVAAA of the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that 
Part .  Taxation Ruling TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is 
binding on the Commissioner.  Unless otherwise stated, this Determination applies to years 
commencing both before and after its date of issue.  However, this Determination does not 
apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of a settlement of a dispute 
agreed to before the date of issue of the Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation 
Ruling TR 92/20). 
 

Taxation Determination 
 

Income tax:   is it necessary to do a stocktake at the end of the year ? 
 
1. In most cases, yes.  Subsection 28(1) the Income Tax Assessment Act 1936 requires that the 
value of all trading stock on hand at the end of the year of income be arrived at in order to calculate 
the taxpayer's taxable income.  The Act does not stipulate that it is necessary to do a physical 
stocktake but in the majority of instances there is no other way of arriving at an accurate value and 
a physical stocktake should be completed.  This should be done as close as possible to the end of 
the year. 
 
2. It is not sufficient to guess the value of trading stock on hand nor is it sufficient to estimate 
its value based on a stocktake completed in an earlier year. 
 
3. In some businesses purchases and sales of trading stock are recorded in such a way that a 
continuous record is maintained of stock on hand.  This record is adjusted by completing regular 
stocktakes throughout the year on different sections of the stock in order to bring to account any 
losses or errors in the system.  We consider that if this record is properly maintained, stocktakes 
completed regularly throughout the year and all items of stock counted at least once then the value 
of stock on hand can be arrived at without the need to complete a year end stocktake. 
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