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This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of Part IVAAA of
the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that Part .  Taxation Ruling
TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is binding on the Commissioner.
Unless otherwise stated, this Determination applies to years commencing both before and after its date
of issue.  However, this Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with
the terms of a settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the Determination (see
paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20).

Taxation Determination
Income tax:  is a salaried trade union official who pays a
compulsory weekly levy to general fund for the election of union
officials entitled to a deduction under subsection 51(1) of the
Income Tax Assessment Act 1936?
1 No.  If a salaried, elected trade union official pays into a general fund for the election of
union officials, the expense is not incurred in gaining the official's assessable income but is incurred
to assist in obtaining future employment for the official and others.  We consider that this is a
private outgoing.

2 An employee must incur an outgoing in the course of earning his or her wages for a
deduction to be allowed under subsection 51(1).  The compulsory nature of the levies is not
relevant.  What is important is the connection between the payment of the levy and the activities by
which the assessable income of the employee is produced.

Example:

John Smith is elected as an official of the XYZ Union at a salary of $20,000 annually.  His success
at future elections determines the period of his employment.  It is a condition of his employment
that he contribute $20 each week to an election fund for the financing of present or future election
campaigns of XYZ union officials generally.  John Smith is not entitled to a deduction under
subsection 51(1) for the amount contributed to the election fund.
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