TD 93/63 - Income tax: are fees paid by a taxpayer for
the electronic transmission of income tax
information deductible as tax-related expenses?

This cover sheet is provided for information only. It does not form part of TD 93/63 - Income
tax: are fees paid by a taxpayer for the electronic transmission of income tax information

deductible as tax-related expenses?



Taxation Determination TD 93/ 63

FOI Status: may be released Page 1 of 1

This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of
PartalVAAA of the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that
Part. Taxation Ruling TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is
binding on the Commissioner. Unless otherwise stated, this Determination applies to years
commencing both before and after its date of issue. However, this Determination does not
apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of a settlement of a dispute
agreed to before the date of issue of the Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation
Ruling TR 92/20).

Taxation Determination

Income tax: are fees paid by a taxpayer for the electronic
transmission of income tax information deductible as tax-related
expenses?

1. Yes. Section 69 of the Income Tax Assessment Act 1936 allows a deduction for expenditure in
respect of tax-related matters. Tax-related matters include the management or administration of a
taxpayer's income tax affairs. The electronic transmission of income tax related information to the
Commissioner is such a matter.

2. A registered tax agent who is a participant in the Electronic Lodgment Service (ELS) is able
to transmit information relating to a client's income tax affairs to the Commissioner electronically,
through either the agent's own ELS facility or through a shared facility. Alternatively, taxpayers
themselves may arrange for the electronic transmission of the details of their income tax return to
the Commissioner through the 'Fast Tax' service offered by Australia Post. The cost of using either
of these services is deductible to the taxpayer under section 69 in the year in which it is incurred.

3. Similarly, the deductibility of a fee paid by a taxpayer for the preparation of a tax return is
not affected by the fact that some part of that fee was attributable to the cost to the tax agent of
using these services.

Commissioner of Taxation
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