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This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of Part IVAAA of 
the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that Part .  Taxation Ruling 
TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is binding on the Commissioner.  
Unless otherwise stated, this Determination applies to years commencing both before and after its date 
of issue.  However, this Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with 
the terms of a settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the Determination (see 
paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20). 
 

Taxation Determination 
 

Income tax:  are fees paid for obtaining investment advice an 
allowable deduction under subsection 51(1) of the Income Tax 
Assessment Act 1936 ('the Act')for taxpayers who are not 
carrying on an investment business? 
 
 
1. When a taxpayer seeks advice in relation to the most appropriate investment or investments 
to make, the taxpayer may participate with an investment adviser in developing an investment plan.  
In many cases there will be a continuing relationship with the investment adviser.  A fee is payable 
for drawing up a plan.  A 'management fee' or 'annual retainer' is payable if advice is provided over 
the period of the investment(s), usually upon an annual or semi-annual review of the performance 
of the investment(s). 
 
2. In discussing what makes expenditure deductible under subsection 51(1), Lockhart J said in 
F C of T v. Cooper  91 ATC 4396; 21 ATR 1616 (at ATC 4399, ATR 1620): 

'The phrase "incurred in gaining or producing assessable income" in the first limb of 
s. 51(1) has been construed to mean incurred in the course of gaining or producing 
assessable income... 
'For expenditure to be an allowable deduction as an outgoing incurred in gaining or 
producing the assessable income, it must be incidental and relevant to that end; ... This 
test of deductibility has been explained in subsequent judgments of the High Court, so 
that to be deductible the expenditure must be incidental and relevant in the sense of 
having the essential character of expenditure incurred in the course of gaining or 
producing assessable income ... The essential character test is also applied to determine 
if the expenditure is of a capital, private or domestic nature...' 

 
3. In view of the above, we do not think that the fee for drawing up the plan is deductible for 
income tax purposes.  This is because it is not expenditure incurred in the course of gaining or 
producing the assessable income from the investment(s).  It is too early in time to be an expense 
that is part of the income producing process.  It is an expense that is associated with putting the 
income earning investment(s) in place, in the same way as certain kinds of investments attract entry 
fees, and has, therefore, an insufficient connection with earning income from the investment(s).  
See F C of T v. Maddalena  71 ATC 4161; (1971) 2 ATR 541 and the discussion of that case by 
Hill J in Cooper, (supra) at ATC 4412, ATR 1635. 
 
4. Expenditure on drawing up the plan is incidental and relevant to outlaying the price of 
acquiring the investment(s), and is so associated with the making of the investment(s) as to 
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warrant the conclusion that it is capital or capital in nature:  see Sun Newspapers v. Federal 
Commissioner of Taxation  5 ATD 87 per Dixon J especially at ATD 95.  The expenditure may 
qualify as an incidental cost to the taxpayer of the acquisition of the assets(s) [i.e., the 
investment(s)] for capital gains tax purposes.  See subsections 160ZH(1) and 160ZH(5) of the Act. 
 
5. On-going management fees or retainers are deductible under subsection 51(1).  In Taxation 
Ruling IT 39 we discussed expenditure incurred in 'servicing' an investment portfolio.  The Ruling 
discussed the decision in F C of T v. Green  (1950) 81 CLR 313 which allowed a taxpayer a 
deduction in relation to the management of the income producing enterprises of the taxpayer.  The 
Ruling concluded that expenditure in 'servicing' the portfolio should be regarded as incurred in 
relation to the management of income producing investments and thus as having an intrinsically 
revenue character.  However, to be wholly deductible, all of a management fee must relate to 
gaining or producing assessable income.  If the advice covers other matters or relates in part to 
investments that do not produce assessable income, only a proportion of the fee is deductible. 
 
6. Over the period of an investment plan advice may be received suggesting changes be made 
to the mix of investments held.  This would normally be part and parcel of managing the 
investments in accordance with the plan.  This advice may be from the original investment adviser 
or from a new adviser.  Provided the advice is not in relation to drawing up an investment plan it 
will be an allowable deduction as set out in paragraph 5 above. 
 
7. We have been asked what is the position where a taxpayer has existing investments and 
goes to an investment adviser to draw up an investment plan.  For example, a taxpayer nearing 
retirement may have a number of small investments, is expecting a superannuation payment 
(eligible termination payment (ETP)) and decides to put in place a long term financial strategy 
incorporating the investments arising from the ETP.  In our view, a fee paid to an investment 
adviser to draw up an investment plan in these circumstances would be a capital outlay even if 
some or all of the pre-existing investments were maintained as part of the plan.  This is because the 
fee is for advice that relates to drawing up an investment plan.  The character of the outgoing is not 
altered because the existing investments fit in with the plan.  It is still an outgoing of capital for the 
same reasons as set out in paragraphs 3 and 4 above. 
 
 
Commissioner of Taxation 
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