
TD 96/39 - Income tax: foreign income: can a
controlled foreign company (CFC) obtain the benefit
of the trading stock exemption under section 521 of
the Income Tax Assessment Act 1936 ('the Act')?

This cover sheet is provided for information only. It does not form part of TD 96/39 - Income
tax: foreign income: can a controlled foreign company (CFC) obtain the benefit of the trading stock
exemption under section 521 of the Income Tax Assessment Act 1936 ('the Act')?

This document has changed over time. This is a consolidated version of the ruling which was
published on 18 September 1996



Taxation Determination TD 96/39

FOI Status:  may be released Page 1 of 1

0This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of Part IVAAA
of the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that Part.  Taxation
Ruling TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is binding on the
Commissioner.  Unless otherwise stated, this Determination applies to years commencing both before
and after its date of issue.  However, this Determination does not apply to taxpayers to the extent that it
conflicts with the terms of a settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the
Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20).

Taxation Determination
Income tax:  foreign income:  can a controlled foreign company
(CFC) obtain the benefit of the trading stock exemption under
section 521 of the Income Tax Assessment Act 1936 ('the Act')?

1. No.  A CFC cannot obtain the benefit of this Foreign Investment Fund (FIF) exemption.

2. The FIF trading stock exemption under section 521 of the Act is available if a taxpayer
elects, under subsection 31(5) of the Act, to account for all of its interests in FIFs that are trading
stock at market value. 

3. However, for the purposes of calculating the attributable income of a CFC, section 397
modifies the trading stock provisions of the Act so that the value of any article of trading stock to
be taken into account is its cost price only.

4. Thus, an election cannot be made by, or on behalf of, a CFC under subsection 31(5) to
value its trading stock at market value because of the requirement in section 397 that the CFC must
value its trading stock at cost price.

Commissioner of Taxation
18 September 1996
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