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This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of Part IVAAA of
the Taxation Administration Act 1953, is a public ruling for the purposes of that Part. Taxation Rulings
TR 92/1 and TR 97/16 together explain when a Determination is a public ruling and how it is binding
on the Commissioner. Unless otherwise stated, this Determination applies to years commencing both
before and after its date of issue. However, this Determination does not apply to taxpayers to the
extent that it conflicts with the terms of a settlement of a dispute agreed to before the date of issue of
the Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20).

Taxation Determination

Income tax: does 'expenditure on research and development
activities', in subsection 73B(27A) and sections 73C and 73D of
the Income Tax Assessment Act 1936, include 'core technology
expenditure'?

1. It has been claimed that expenditure on research and development activities does not
include expenditure on core technology, on the basis that 'core technology expenditure' is expressly
excluded from the definition of 'research and development expenditure' in subsection 73B(1).

2. We disagree with this view. The general phrase, 'expenditure on research and development
activities', as used in subsection 73B(27A) and sections 73C and 73D, is the not the same as the
defined phrase, 'research and development expenditure'. We think the general phrase more
correctly takes its meaning from the definition of 'research and development activities' in
subsection 73B(1).

3. Expenditure on acquiring, or acquiring the right to use, core technology that comes within
the definition of 'core technology expenditure' in subsection 73B(1), is expenditure on an activity
that comes within either paragraph (a) or (b) of the definition of 'research and development
activities'.

4. The express exclusion of 'core technology expenditure' from the definition of 'research and
development expenditure' is to allow for the specific operation of subsections 73B(12), (12A) and
(12C), and to exclude this expenditure from being deductible under subsection 73B(14). It was not
meant to affect the operation of subsection 73B(27A), or sections 73C or 73D.

5. Thus, subsection 73B(27A) and sections 73C and 73D may apply in respect of 'core
technology expenditure’'.

Note: Section 73D does not apply to amounts received as 'recoupments’, as defined in
section 20-25 of the Income Tax Assessment Act 1997, in the 1997-98 or a later year of
income. Subdivision 20-A of this Act applies instead.

Commissioner of Taxation
4 February 1998
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