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Taxation Determination
Income tax:  capital gains:  may initial repair expenditure
incurred after the acquisition of a CGT asset be included in the
relevant cost base of the asset?

Preamble
The number, subject heading, date of effect and paragraphs 1 (including the Note) to 5 of this Taxation
Determination are a 'public ruling' for the purposes of Part IVAAA of the Taxation Administration Act
1953 and are legally binding on the Commissioner.  Taxation Rulings TR 92/1 and TR 97/16 together
explain when a Determination is a public ruling and how it is binding on the Commissioner.

Date of effect
Unless otherwise stated, this Determination applies to years commencing both before and after its date
of issue.  However, this Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the
terms of settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the Determination (see paragraphs
21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20).

1. Yes.  We consider that initial repair expenditure incurred on a CGT asset after its
acquisition is included in the fourth element of the relevant cost base of the asset (about capital
expenditure to increase an asset's value) under subsection 110-25(5) (cost base) or subsection
110-55(2) (reduced cost base) of the Income Tax Assessment Act 1997 ('the 1997 Act').  We
consider that initial repair expenditure does not satisfy any other cost base, or reduced cost base,
element in sections 110-25 and 110-55.

(Note:  These views also apply in relation to the interpretation of cost base (paragraph
160ZH(1)(c)); indexed cost base (paragraph 160ZH(2)(c)); and reduced cost base provisions
(paragraph 160ZH(3)(c)) in the Income Tax Assessment Act 1936 ('the 1936 Act')).

2. We accept that initial repair expenditure satisfies the requirements of the provisions
referred to above because:

(a) initial repair expenditure is capital expenditure, or expenditure of a capital nature:
see paragraph 59 of Taxation Ruling TR 97/23 (about deductibility of repairs);

(b) initial repair expenditure may be incurred to increase a CGT asset's value.
A repair enhances the value of the asset repaired because it restores the efficiency
of function of the asset.  Repair of an asset also improves to some extent the
appearance, form, state or condition it was in immediately before repair.  A minor
and incidental degree of improvement may still be a repair; and

(c) initial repair expenditure incurred to increase the CGT asset's value would be
reflected in the state or nature of the asset at the time of the CGT event.  For
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example, a taxpayer would be able to show, at that time, that the initial repair
expenditure prevented deterioration of the asset or had some other impact on its
final state or nature.  It is not a requirement of the provisions that the value of the
expenditure be reflected in the capital proceeds for the CGT event.

3. Our view of the law applies whether the CGT asset is acquired by purchase or is a
leasehold interest.

4. If initial repair expenditure is apportioned to allow a deduction under section 25-10 (about
deductibility of repairs) for a part of the expenditure that remedies deterioration of the asset (see
paragraphs 63 to 66 of TR 97/23), the relevant cost base of the CGT asset may only include the
expenditure to the extent that it is not deductible under section 25-10.  The same approach applies
in relation to deductions apportioned under section 53 of the 1936 Act.

Technical note

5. The expression 'initial repair' is used in this Determination in the same sense that it is used
in paragraph 5 of TR 97/23.  A repair is not an 'initial repair' simply because it is the first repair
made to an asset after it is acquired.  It is an 'initial repair' only if repair is necessary when the asset
is acquired because the asset has defects, damage or deterioration or is not in good order and
suitable for use in the way intended.  To be an 'initial repair' the work done to the asset must be a
'repair' in the ordinary meaning of the word (that is, the remedying or making good of defects in,
damage to, or deterioration of, the asset to restore its efficiency of function without changing its
character);  it must not be an improvement, addition or alteration nor be a renewal, restoration or
reconstruction of the entirety of the asset (although a minor or incidental degree of improvement
may still be a repair).

Commissioner of Taxation
5 August 1998
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