Taxation Determination

TD 93/192

Income tax: does employment, for the purposes of subsection 27A(1), include time spent as a partner for the purpose of calculation of the eligible service period in relation to an eligible termination payment made in consequence of the termination of a person's employment?

This version is no longer current. Please follow this link to view the current version.

  • Please note that the PDF version is the authorised version of this ruling.
    This document incorporates revisions made since original publication. View its history and amending notices, if applicable.

FOI status:

may be releasedFOI number: I 1216248

This Determination, to the extent that it is capable of being a 'public ruling' in terms of Part IVAAA of the Taxation Administration Act 1953 , is a public ruling for the purposes of that Part. Taxation Ruling TR 92/1 explains when a Determination is a public ruling and how it is binding on the Commissioner. Unless otherwise stated, this Determination applies to years commencing both before and after its date of issue. However, this Determination does not apply to taxpayers to the extent that it conflicts with the terms of a settlement of a dispute agreed to before the date of issue of the Determination (see paragraphs 21 and 22 of Taxation Ruling TR 92/20).

1. No. It only refers to service as an employee. The same person cannot occupy the position of being both master and servant, employer and employees. See Ellis v. Joseph Ellis & Co [1905] 1 K.B. 324.

Example:

Mr X joined an accounting firm, AB Partners as a partner, on 1 January 1968. On 1 January 1980 AB Partners incorporated as a service company, and set up a superannuation fund. X became an employee of the service company and joined the superannuation fund. He retired on 31 December 1990 and received an eligible termination payment from the superannuation fund. His eligible service period commences on 1 January 1980 being the date on which he became an employee of the service company and joined the superannuation fund. His time as a partner does not form part of the eligible service period.

Commissioner of Taxation
7/10/93

Previously issued as Draft TD 93/D125

References

ATO references:
NO BANTD33

ISSN 1038 - 8982

Related Rulings/Determinations:

IT 2168

Subject References:
eligible service period;
eligible termination payment

Legislative References:
ITAA 27A(1)

Case References:
Ellis v. Joseph Ellis & Co
[1905] 1 KB 324

TD 93/192 history
  Date: Version: Change:
You are here → 7 October 1993 Original ruling  
  16 July 2008 Withdrawn